vrijdag 29 december 2017

Frezen hout tips

Strakke sleuven en profielranden uit hout frezen doe je met een bovenfrees. Hout frezen is niet eenvoudig! Oefen daarom eerst op restjes hout. We gebruiken MDF als oefenmateriaal.


De ideale tool om bijvoorbeeld sponningen te maken of op maat kwaliteitskasten werk te realiseren.

In deze video is te zien hoe er nauwkeurig gewerkt kan worden met de frees. Creativiteit zonder grenzen. Nauwelijks een gereedschap is zo veelzijdig inzetbaar als de bovenfrees. U kunt hiermee groeven voor houtverbindingen , randprofielen of ook speciale vormdelen frezen. Aan uw creativiteit worden geen grenzen gesteld.


Tijdens onze workshops oefent u dit op een paar soorten hout met moeilijkere profielen. Voor de meeste toepassingen, is de correcte manier om een bovenfrees te bewegen tegen het mes in te bewegen, ofwel tegen de draairichting van het freesbit in.

Dit heeft vooral te maken met uw veiligheid. Vroeger was dit een apparaat voor de vakman, tegenwoordig zijn er ook voor doe-het-zelvers betaalbare freesmachines te koop. Dat wil echter niet zeggen dat frezen een koud kunstje is! Dit is met name heel handig als de diepte niet in een keer kunt frezen , maar bijvoorbeeld een groef in meerdere keren moet frezen. Dit doe je om twee redenen.


Ten eerste voorkom je zo brandsporen in je hout. Je kunt deze soms wegschuren, maar het is altijd zonde en het kost meer tijd. Ten tweede gaan je freesjes langer mee als je er zuinig op bent. De diepte instelling kun je ook gebruiken voor het instellen van de frees diepte voor het inleggen van hout of andere materialen in . Het rondom frezen van een profilering behoort wellicht tot de meest gekende basisbewerking van een bovenfrees.


Afhankelijk van de gewenste. Een bovenfrees is een heel veelzijdige freesmachine, waarmee je op allerlei manieren hout bewerkt. Op het gebied van houtbewerking is een bovenfrees een onmisbaar type freesmachine. Om een sleuf parallel aan de rand van het hout te maken markeer je de positie van de sleuf op het hout en stel je de rechte geleider zo in dat de frees boven de lijn staat. Beweeg de frees over de lijn, waarbij je de geleider tegen het hout geduwd houdt.


Maak meerdere smeden voor een diepere groef.

Er zijn een aantal factoren waarbij je goed moet opletten bij het frezen. Op deze pagina vind u handige tips die van pas komen bij het gebruik van freesmallen. Sluitplaatmallen: Bij sluitplaatmallen waar in één keer de lip naar buiten wordt meegefrees moet er onder en boven bij de lip nog 2mm hout worden weggehakt. Hardhout is een massief product wat met een bovenfrees goed te frezen is. Met een bovenvrees frezen we alles als het op sponningen of ronde hoeken aan een plank of paal gemaakt moeten worden.


Voor hout en kunststof kun je het beste HSS (snelsnijtaal) frezen gebruiken, voor steen en metaal HM (hardmetaal) frezen. Er is een grote keus aan frezensets van bekende merken. Een hoofdstuk apart is de muurfrees , die werkt met slijpschijven. Voor het maken van gleuven in een betonnen vloer zul je . Voor klussers die graag met hout werken, is een freesmachine onmisbaar gereedschap. Een freesmachine kan bij verschillende soorten klussen gebruikt worden.


Zo kun je een bovenfrees gebruiken om mooie profielen in hout , metaal of kunststof te maken, maar ook om sleuven te trekken in muren. Daarnaast wordt de freesmachine vaak gebruikt om hinderlijke kabels, snoeren en leidingen . Wanneer u een nieuwe bovenfrees wilt aanschaffen, is het belangrijk dat u van te voren bedenkt waarvoor u de machine wilt gaan gebruiken. Immers, een groeffreesje van mm stelt heel andere eisen aan de machine dan een bossingfrees van mm.


Tip : Vóórdat u een bovenfreesmachine koopt is het raadzaam eerst . Eerst, koop sommige geschikt frezen -snijkanten voor uw gebruik, ingewikkelde taak en harder materiaal nodig om uit te rusten met betere frezen cutter. En de prijs is veel hoger ook. Enkele freestips voor de praktijk. Bij het frezen van aluminium geeft een TiN- coating minder kans op kleven van de spaan aan het gereedschap. Bewerkingsparameters, Gebruik de juiste snijgegevens of.


In de regel worden de eensnijders gebruikt voor kunststoffen, hout en non-ferro metalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts