vrijdag 13 februari 2015

Treksterkte glas

Vraag hier vrijblijvend een offerte gehard glas aan! Heb het even uitgerekend zonder middensteunpunt. Dat rekent wat makkelijker.


Taaiheid en ook brosheid zeggen iets over de manier waarop een materiaal breekt nadat de treksterkte is bereikt. Materiaal met een hoge taaiheid zal na het bereiken van de maximale treksterkte eerst insnoeren en daarna pas breken. Een bros materiaal, zoals glas , zal na het bereiken van de treksterkte.

Volgens Griffith luidt het verband tussen treksterkte qB en barst- lengte a . Ook het rapport van CUR en Kenniscentrum. Glas over constructief glas is een belang- wekkend document. Uit onderzoek bleek dat de meeste fabrikanten erg conservatief waren in hun sterktebere- keningen en dat de informatie waar . Glas is een amorfe (niet-kristallijne) vaste stof.


De bekendste verschijningsvorm is het kleurloze glas zoals het voor vensterglas en drinkglazen wordt gebruikt. Dit glas bestaat voornamelijk uit de stof silica of siliciumdioxide (SiO2). Hoewel glas geen kristalstructuur heeft is het, net als veel kristallen, doorzichtig en treedt er in.


De modulus kan wel verschillend zijn per richting (dit voor een anisotroop materiaal): zo is hout veel stijver in de richting van de vezels dan dwars er op (dit door de opbouw van hout).

Ook bij grafiet verschilt de treksterkte (dit door de kristalstructuur van grafiet). Commercieel wordt dit effect gebruikt bij koolstofvezels: de . Door een warmte- koude proces, het zogenaamde harden of voorspannen, worden de toepassingsmogelijkheden van vlak- glas in grote mate uitgebrei daar het hierdoor veiliger - x sterker- en temperatuurschokbestendig ( temp. verschil tot. 200°C ) geworden is. Hittebestendigheid tot ca.


Glas wordt steeds vaker toegepast als constructief materiaal. Een volledig glazen kolom is echter nog weinig toegepast. Adviesbureau ABT ziet daartoe kansrijite mogelijkheden en heeft diverse varianten beproefd. De treksterkte van glas is echter een factor 10 . Aramide, ook wel kevlar (Dupont) of twaron (Akzo) is een taaie vezel met een hoge slagsterkte. Kevlar (aramide) Aramide heeft een grotere stijfheid en treksterkte dan glas maar kleiner dan koolstof.


Wel kan aramide een grotere puntbelasting verdragen waardoor het veel in kogelwerende vesten gebruikt wordt. Thermisch gehard glas : Door glas thermisch te harden verbetert de treksterkte en de weerstand tegen thermische schokken. Thermally toughened glass : thermally toughening the glass enhances its resistance to tensile stress and thermal shocks.


Treksterkte : Door het gebruik van de versterkingsvezels hebben composieten een hoge sterkte. Zo heeft een glasweefsel versterkt polyesterlaminaat een hogere sterkte dan constructiestaal. Met een gerichte versterkingsvorm of een nog sterkere vezel zoals een koolstofvezel kunnen nog veel hogere sterktes worden . Voorbeelden van vezelmaterialen die in de tandheelkunde worden gebruikt zijn glas , polyethyleen en koolstof.


Deze materialen zijn bros en hebben een lage treksterkte.

Het lijkt vreemd dat dunne vezels (vezeldiameter ongeveer μm) van deze brosse materialen sterk kunnen zijn. Het principe is gebaseerd op twee. Door het snijden, breken en bewerken van glas ontstaan hier de meeste microdefec- ten.


De kwaliteit van de randafwer- king is doorslaggevend voor de buig- treksterkte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts