donderdag 29 december 2016

Cholinesteraseremmers

Bij lichte tot matige Alzheimer-dementie kan in de tweedelijnszorg een proefbehandeling met cholinesteraseremmers overwogen worden volgens het behandelprotocol. Bij patiënten met neuropsychiatrische symptomen met Lewy- body-dementie of Parkinson-dementie heeft, indien medicamenteus behandeld wordt, . De groep centraal werkende cholinesteraseremmers : vormt met acetylcholinesterase een complex waardoor het enzym tijdelijk wordt geïnactiveerd. De cholinerge neurotransmissie verbetert door langere aanwezigheid van acetylcholine in de synaptische spleet.


Een multifactoriële aanpak gericht op de behoeften van de individuele patiënt en mantelzorger staat voorop bij de behandeling van dementie.

Het voorschrijven van cholinesteraseremmers of memantine heeft een beperkte plaats en is bij de meeste patiënten niet effectief. Galantamine en rivastigmine zijn zogenaamde cholinesteraseremmers. Ze hebben invloed op een bepaald stofje (neurotransmitter) dat nodig is om signalen tussen de hersencellen door te geven. Uit onderzoek blijkt dat bij een klein gedeelte (tot procent) van de behandelde patiënten verslechtering door de ziekte . Gebruik geen cholinesteraseremmers voor de symptomatische behandeling van vasculaire dementie, frontotemporale dementie of ernstige vormen van de ziekte van Alzheimer. Bespreek en overweeg het starten van rivastigmine voor de symptomatische behandeling van dementie bij PDD en DLB en gebruik het . Wetenschappelijk onderzoek heeft zich vooral gericht op het terugbrengen van cognitieve stoornissen door middel van cholinesteraseremmers.


Neuropsychiatrische stoornissen en functionele beperkingen dragen echter ook aanzienlijk bij aan het invaliderende karakter van de ziekte van Alzheimer.

De werking van cholinesteraseremmers bij de ziekte van Alzheimer. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie en het aantal Alzheimerpatie¨nten zal in de komende jaren aanzienlijk toenemen. Daarnaast hebben cholinesteraseremmers.


Donepezil en rivastigmine zijn cholinesteraseremmers die kunnen worden ingezet bij de behandeling van de ziekte van Alzheimer. Ze verhogen de beschikbare hoeveelheid acetylcholine in de hersenen en compenseren zodoende het tekort dat aan deze transmitterstof bestaat bij de ziekte van Alzheimer. Wereldwijd zijn verschillende cholinesteraseremmers (parasympathicomimetica) geregistreerd voor symptomatische therapie bij de ziekte van Alzheimer: donepezil, galantamine en rivastigmine. Deze middelen remmen de afbraak van acetylcholine en vergroten daardoor de beschikbaarheid van deze . De afgelopen tien jaar heeft de wereldwijde registratie van cholinesteraseremmers voor de symptomatische behandeling van patiënten met de ziekte van Alzheimer geleid tot enige hoop op symptomatische verbetering bij deze aandoening. Nadat men deze middelen had beproefd bij de ziekte van . Studies met een duur van zes maanden bij patiënten met een lichte tot matige vorm van de ziekte van Alzheimer (ad) zijn waarschijnlijk te kort om werkzaamheid op een overtuigende manier aan te tonen.


Deze tekst is bedoeld voor professionelen. Cholinesteraseremmers (organofosforzure esters en carbamaten). Het is mogelijk dat je niet alle gebruikte termen begrijpt. Meest voorkomende ouderdomsziekte.


Medicatie die onder meer wordt gebruikt bij de ziekte van Alzheimer om geheugenverlies en cognitieve stoornissen te vertragen, en bij de ziekte van Parkinson om het verergeren van visuele hallucinaties te verminderen. De werkgroep raadt het voorschrijven van cholinesteraseremmers en memantine door huisartsen af. De balans tussen effectiviteit en veiligheid is dusdanig dat er geen overwegend voordeel te verwachten is.

Indien de patiënt de mogelijkheden van een proefbehandeling nader wil verkennen . Te weten galantamine, rivastigmine. NMDA-receptor antagonist). In deze brochure vindt u zowel algemene informatie als specifieke informatie over de behandeling met één van deze medicijnen. Heeft u na het lezen van deze folder.


Voor ziekte van Alzheimer (milde tot matig ernstige vormen) (ook dementie bij ziekte van Parkinson, vasculaire dementie). Cholinerge hypothese: verhogen van de hoeveelheid beschikbare acetylcholine thv de hersenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts