donderdag 29 september 2016

Isolatie bouwbesluit

De eisen voor thermische isolatie bij verbouw staan in artikel 5. Hieronder is voor enkele veel voorkomende verbouwingen aangegeven welke eisen gelden voor . Om juridisch-technische redenen is er voor gekozen artikel 5. De wijzigingen bestaan uit het invoegen van een nieuw tweede, vierde en zevende lid voor de drijvende bouwwerken en het aanpassen van de interne verwijzingen in het negende tot en met elfde lid . Een gebouw zonder isolatie verliest veel warmte via ramen, buitenmuren, het dak en via de vloer van de begane grond. Het Bouwbesluit stelt eisen aan de thermische isolatie van een gebouw.

Voor gevels, daken en vloeren worden verschillende thermische isolatie -eisen (Rc) gesteld. Dit is te vinden in Afdeling 5. Met betrekking tot isolatie en isoleren zijn met name het Bouwbesluit en Europese regels van toepassing. IsoBouw zet de meest relevante wetten en regels uit het Bouwbesluit en de Europese voorschriften per onderdeel op . Maar ook eisen voor isolatie van gevels, vloeren, daken en kozijnen zijn flink aangescherpt. En dat heeft consequenties voor toe te passen isolatiediktes bij renovaties en aanbouwen.


Isolatie -eisen in het Bouwbesluit zijn aangescherpt. Doel is voorkomen dat verlaging van de . Wanneer er nieuwe huizen worden gebouwd door een woningbouwvereniging, of door uzelf op een mooi stuk lan dan zijn de architect en de aannemer in de regel op de hoogte van de isolatie eisen die in de laatste versie van het Bouwbesluit zijn opgenomen.

In het Bouwbesluit zijn de waardes opgenomen, inclusief de . Een lichte versoepeling van de. Maar wat merkten fabrikanten hier de afgelopen jaren van? Twee isolatieproducenten aan het woord over hoe de aangescherpte eisen de manier van . Wat wordt verstaan onder de Rm- waarde, Rc-waarde, Rl-waarde en de U-waarde? Om een juiste thermische isolatie berekening te kunnen maken is het belangrijk om de verschillen tussen deze begrippen te begrijpen.


In de prakijk komt het met regelmaat voor dat deze. Ik heb een vraag over de Rc waarde van de uitwendige scheidingsconstructie van een lichte industriefunctie. Als je dan, met deze tabel in je achterhoof artikel 5. Bij grootschalige renovatie, waarbij je meer dan van de thermische schil vervangt moet je volgens het huidige bouwbesluit al voldoen aan de nieuwbouweisen voor isolatie.


De aanpassing van het bouwbesluit heeft dus vooral consequenties voor kleine renovaties waarbij je onderdelen van een bestaand gebouw . Wijzigingen bouwbesluit : er zijn nieuwe eisen van de herziene Europese richtlijn energieprestatie van gebouwen (EPBD) doorgevoerd. Helpdeskvraag van de maand op Rijksoverheid. Enkele voorbeelden ter illustratie.


Nieuwe dakkapel op een bestaande woning. Vraag: Klopt het dat ik een nieuwe dakkapel in . Daarin staat aangegeven dat artikel 5. Denk hierbij aan koudebrugvrij bouwen, kierdichting of het toepassen van moderne installaties.

In de bouw moeten we er ons dus bewust van worden dat het niet alleen meer om hogere Rc-waarden gaat. De nieuwe isolatie -eisen uit het Bouwbesluit bieden een optimale basis, zowel voor een EPC 4-woning als voor een . De EPC (EnergieprestatiecoĆ«fficiĆ«nt) wordt aangescherpt. Dit heeft tot gevolg dat de minimale Rc waarde opgehoogd wordt om aan de EPC eisen te voldoen. Bij dakisolatie en gevelisolatie leidt dit tot een verhoogde .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts