woensdag 26 augustus 2015

U waarde kozijn berekenen

Met deze rekenmodule berekent u zelf de U - waarde van een raam. Begin februari hebben wij de leden, via circulaire geïnformeerd over de beschikbare digitale tool voor het berekenen van de U - waarden van deur- kozijnconstructies op het download-gedeelte van de NBvT-website. Deze tool was beschikbaar gesteld in de meest recente versie van excel. In de eerdere berichtgeving werd tevens door ons medegedeeld dat het nog onduidelijk was hoe men de gemiddelde U - waarde van ramen deuren over een project moet berekenen.


Inmiddels heeft de rijksoverheid in de Staatscourant nr.

Bij de isolatie van vloer-, wand- of dakoppervlak wordt meestal de R-waarde gebruikt, bij de isolatie van ramen (glas en kozijn ) wordt vaak de U - waarde gebruikt. De U - waarde is de omgekeerde waarde van de R-waarde, correcter gesteld: de U - waarde is de waarde omgekeerd aan de som van de verschillende. SHR heeft een online rekenmethode ontwikkeld die de warmtedoorgangscoëfficiënt van houten kozijnen (Uw) berekent. Natuurlijk mag deze beglazing en kozijnen wel toegepast worden in onverwarmde bijgebouwen zoals bergingen en garages.


Isolerende ramen zijn broodnodig als je wilt genieten van aangename temperaturen en een lage energiefactuur. De u - waarde speelt daarbij een grote rol. Vaak wordt de Rc-waarde gebruikt voor vloer, wan en dakoppervlak en wordt de U - waarde gebruikt voor het berekenen van de isolatiewaarde van ramen ( u waarde glas en u waarde kozijn ). Met de U - waarde worden de verschillende R-waardes in .

EPC berekeningen en U waarden van kozijnen. Uitgangspunten voor een berekening. De warmtegeleidingscoëfficiënt λ. Randcondities (overgangsweerstanden).


Warmtedoorgangscoëfficiënt kozijn (Uw). Een raam bestaat uit verschillende constructieonderdelen. Ugl = U - waarde van de beglazing.


De Rc-waarde is een grootheid waarmee de warmteweerstand van de dichte (ondoorschijnende)delen van de . Wat betekent deze nieuwe eis voor u? De nieuwe U - waarde eis leidt er toe dat veel deuren en metalen kozijnen niet langer toegepast kunnen worden in de nieuwbouw. Bij ingewikkelder situaties (combinatie van raam en kozijn ) moet de warmteweerstand met de eindige-elementenmethode berekend worden. De berekende waarden van veel gebruikte constructies worden in tabellen, zogenaamde koude-atlassen, vermeld.


Berekening van de warmteweerstand Rw , waarmee de U - waarde. De U w- waarde van houten kozijnen in een EPC- berekening is vaak te hoog. De akoestische isolatie zorgt ervoor dat lawaaihinder geen kans krijgt, terwijl de thermische isolatie de warmte binnen en de koude buiten houdt.


Nieuwe kozijntypes hebben een nieuwe u - waarde.

Leitz beschikt over de benodigde kennis en software om dit uit te voeren. Gebruik de gratis rekentools (ontwikkeld door SHR) om de warmteweerstand ( U - waarde ) van een kozijn , stapeldorpeldeur met kozijn of dak te berekenen. Gezien de lage isolatiewaarde van glas is de isolatiewaarde van het glas en het kozijn van groot belang voor een correcte transmissieberekening. Wanneer het type glas in de spouw vermeld staat, volstaat een controle of het type glas overeenkomt met de U - waarde zoals vermeld in de EPC- berekening. Met: Ag, oppervlak glas in m2.


De R-waarde is te berekenen door de dikte van een isolatiemateriaal (uitgedrukt in meters) te delen door de lambda - waarde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts