maandag 18 mei 2015

Omgekeerd plat dak

Het omgekeerd plat dak is in feite een speciale vorm van het warm dak. Het verschil ligt in de plaatsing. De isolatie wordt bij een omgekeerd dak namelijk rechtstreeks bovenop de bestaande dakbedekking (bitumen, pvc, epdm,…) geplaatst in plaats van eronder.


Die dakbedekking doet dan dienst als waterdichte afdeklaag. Een omgekeerd dak is een dakconstructie waarbij de isolatielaag op de waterkerende laag is aangebracht.

Het is een bijzondere vorm van een warm dak. Deze constructie dient altijd geballast te worden. Omgekeerde daken komt men tegen bij o. Indien we gebruik maken van een omgekeerd dak is dit niet het geval.


We plaatsen de thermische isolatie voor het platte dak in dat geval bovenop het dakbedekkingsmateriaal. Hierdoor neemt dit samen met de onderconstructie de binnentemperatuur aan en krijgt dit veel minder te verduren. Een minder gebruikelijke oplossing voor het aan de buitenkant isoleren van een plat dak is het isolatiemateriaal op de dakbedekking te plaatsen.


Dit wordt een omgekeerd dak genoemd.

Hierbij moet het isolatiemateriaal wel waterdicht zijn. Hierbij ligt de isolatielaag OP de dakbedekking in plaats van eronder. Wat is het omgekeerde dak?


Het het plaatsen van dakisolatie op platte daken langs de buiten- en binnenzijde behoren tot de taak van de dakwerker. Ontdek alles over thermische isoleren van platte daken,. Isoleren langs buiten met een ballastlaag (omgekeerd dak). Bij een omgekeerd plat dak ligt het isolatiemateriaal los op de dakafdichting. Schematisch ziet dit er zo uit.


Er bestaan twee isolatietechnieken om dat probleem op te lossen: een warm dak en een omgekeerd dak. We leggen het principe uit en geven ook de voor- en nadelen van elke oplossing. Hoe voorkom je waterplaten (condensatie in XPS-isolatie) op een omgekeerd dak ? Gratis Infoblad met praktische aanwijzingen om condensatie tegen te gaan. Welk BENOvatie-advies geeft de overheid?


Heb je een warm, koud of omgekeerd plat dak ? Vooraleer je je plat dak BENOveert, is het belangrijk dat je weet hoe het is opgebouwd. Afhankelijk van de positie van de thermische isolatie ten opzichte van de afdichting worden platte daken ingedeeld in drie types: warme daken, koude daken en omkeerdaken. Een koud plat dak heeft tussen de dakdichting en de isolatie een geventileerde luchtspouw.

In Belgiƫ kiezen we doorgaans voor een warm plat dak. Koud plat dak isoleren: nadelen. Bij een koud dak bestaat steeds het risico op condens. Ook de constructie zelf blijft onbeschermd tegen weersinvloeden.


Richtprijs koud plat dak: €– €per m² ⇒ Vraag gratis offertes aan voor een koud plat dak. Bij renovatie wordt over het algemeen het meest gebruik gemaakt van de omgekeerd - dak constructie. De isolerende werking hiervan is een stuk minder dan die van een warm- dak constructie. Echter is de maatregel wel een stuk . We bespreken de gangbare methoden om een plat dak te isoleren.


In Vlaanderen zie je vooral de hellende daken, maar natuurlijk zijn er nog andere mogelijkheden. Daarom laat ik je graag kennis maken met een plat dak en de eigenschappen die erbij horen. Het warm dat is goedkoper dan het omgekeerd dak (zie verder). Maar dit zonder zijn eigenschappen . Bij het omgekeerde dak is geen afschot nodig.


Er kunnen echter rede- nen zijn het wel aan te brengen. Met een afschot van ten minste wordt regenwater op verantwoorde wijze afgevoerd. Dakconstructies met een afschot van minder dan zijn even .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts