donderdag 26 mei 2016

Waar komt lava vandaan

Het woord werd in zijn huidige betekenis voor het eerst gebruikt door Francesco Serao, professor in de geneeskunde aan de Universiteit van Napels, toen hij . Binnen in de aarde is het zo heet dat ijzer smelt. Zelfs in de buurt van het oppervlak wordt gesteente omgezet in vloeibaar magma, dat soms als lava uit de aarde omhoog komt. Waar komt al die hitte in de aardkern eigenlijk vandaan ? Tijdens een vulkaanuitbarsting kunnen er verschillende soorten lava ontstaan.

Op de top van de berg is een gat, de krater, en daar komt lava uit bij een uitbarsting. IJsland is het enige land waar deze vulkanen voorkomen boven water. Bij een vulkaanuitbarsting komt magma naar buiten. Magma is, simpel gezeg gesmolten gesteente.


Dat magma komt vloeibaar naar buiten en kan onderweg stollen. Maar de vulkaan in IJsland stootte aanvankelijk vooral heel veel as uit. Is dat heel fijn verpulverde lava , of is het iets anders ? Dat is gesteente dat vloeibaar geworden is.

En waar wordt magma nu gevormd. Dan spreken we over een diepte van enkele . Eigenlijk heel dicht (op Aardse schaal) onder het aardoppervlak. Als de aarde vuur spuugt. Die lava stroomt op de laagste punten van de vulkaanhelling naar beneden.


Dat ziet er uitermate spectaculair uit, zeker als het donker is. Heel erg gevaarlijk is de lava overigens . De lava die uit de Etna stroomt, heeft bijvoorbeeld een andere chemische samenstelling dan de lava van Hawaï. We onderscheiden grofweg. De lava komt in aanraking met het koude zeewater en stolt direct aan de buitenkant.


Ontbrekend: vandaan Raakt lava nooit op? Op sommige plekken in de aardkorst zitten holtes waar zich opstijgend magma kan verzamelen. Transcript of WAAR KOMT LAVA VANDAAN. Het magma wordt dan lava genoemd. Early Majority Pragmatists WAT IS LAVA WAAR KOMT HET VANDAAN The Chasm Late Majority Conservatives Laggards Skeptics Lava is gesteente in vloeibare vorm.


Nadat magma het aardoppervlak of de zeebodem bereikt wordt het lava genoemd.

Hierdoor is het ook mogelijk om vast te stellen waar het materiaal uit het inwendige der aarde vandaan komt. Voor het onderzochte gesteente blijkt dat alleen het grensgebied tussen aardkern en aardmantel te kunnen zijn. Thallium komt overvloedig in de aardkorst voor. Door met de nieuwe technieken te . Uiteindelijk ontstaat er een berg, een vulkaan.


Een vulkaan bestaat uit magmahaar waar er magma onder grote druk ligt te wachten tot het naar boven kan. Tenslotte is er ook nog een krater, waar het lava over de top van de vulkaan stroomt. In deze grot kan een druk ontstaan die het magma omhoog perst.


De vloeibare lava stroomt over de hellingen van de vulkaan. Maak je een werkstuk of spreekbeurt over vulkanen? De website van de Bibliotheek helpt je hierbij! Op aarde zijn honderden vulkanen.


Elke week barst er wel eentje uit. Gelukkig worden onze vulkanen. Het spel gaat als volgt: men zegt op een willekeurig moment tegen . Zie jij iemand opeens bovenop een prullenbak duiken of zichzelf krampachtig aan een lantaarnpaal vasthouden?


Haal je dat niet, dan heb je de challenge verloren. The Floor is Lava : je hebt seconden, maar spring niet over die reling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts