maandag 30 mei 2016

Hout buigen multiplex

Kies de groefmethode als de binnenkant van het gebogen hout niet zichtbaar is, en als het gebogen multiplex geen dragende functie heeft. Dit is een snelle en eenvoudige manier om multiplex te buigen. Deze methode is alleen geschikt als de concave (holle) kant niet zichtbaar is of als er lagen overheen worden . Of moet het multiplex uit zichzelf gebogen blijven ? In dat laatste geval is er geen andere manier dan lamineren om een mal.

Omdat multiplex al bestaat uit meerdere haaks op elkaar gelijmde lagen valt het niet te buigen zoals gestoomd massief hout dat wel zijn gebogen vorm houdt. Er zijn een aantal verschillende technieken waar mee je zelf hout kunt buigen. Een goed voorbeeld van deze methode is bijvoorbeeld multiplex. In deze film is de zien hoe ik grenen houten latjes buig voor mijn Antik Segler HAST.


Het buigen van hout met behulp van stoom. Spring naar Persen gebogen multiplex - Naast multiplex is het ook mogelijk om hout massief te buigen. Dit werkt voor een groot deel hetzelfde als het buigen van multiplex.

Het hout waar mee gewerkt wordt, heeft een vochtgehalte van à procent. Het optimale vochtgehalte voor een goede plasticiteit bedraagt . BUIGEN VAN HOUT Tips voor het zelf gaan buigen van hout. Een beroeps- houtbuiger was zo vriendelijk om ons wat tips te geven mbt het buigen van hout met behulp van stoom.


Let wel: het zijn adviezen - experimenteren, proberen en vooral LEREN blijft nodig! ZELF DOEN Wij zijn houthandel , wij buigen geen hout in . Nat maken zou een optie kunnen zijn maar dan wel een week laten drogen in mijn geval, anders is lijmen met epoxy geen optie. Voor mijn cilinder van alleen multiplex zou dan witte houtlijm kunnen maar dat bind veel . Gewoon droog triplex, stoomstrijkijzer op stoom zetten en de plaatsen waar je wilt buigen goed met de stoom bewerken. Als het triplex in vorm is de stoom uitzetten en het hout droog strijken.


Het voordeel is dat niet je hele plaat triplex kan gaan vervormen door het water, maar alleen die plaatsen die jij wilt. Met de juiste materialen is h. Multiplex en triplex zijn plaatvormige composietmaterialen die opgebouwd zijn uit een oneven aantal houtfineerlagen die kruiselings op elkaar verlijmd worden. De ambacht van het stoombuigen is een beproefde techniek die voor het vormgeven van massief hout wordt ingezet.


Na het stomen onder druk, wordt het plastisch vervormbare hout in de gewenste pasvorm gebracht en gefixeerd in een stalen korset tot de nieuwe geometrische vorm voldoende stabiel is. Massief hout kan je stomen en daarna mbv een mal in een ronde (of andere) vorm buigen.

Buigtriplex wordt gebruikt voor het decoratief afwerken van gebogen. Deze techniek leent zich niet erg goed voor multiplex. De lagen komen bij dit soort bewerkingen relatief makkelijk van elkaar. Je kan een aantal dunne lagen triplex over elkaar heen plakken in de juiste vorm.


De stoomtunnel is opgebouwd uit multiplex planken die verbonden zijn door roestvrijstalen schroeven. KrommingsvorEens het hout voldoende verhit, kan het buigen in de gewenste vorm aanvangen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts