donderdag 21 april 2016

Verlegen zijn

Zoals ik al zei is eigenlijk iedereen wel eens verlegen. Op bepaalde spannende momenten zoals een sollicitatiegesprek of wanneer we iemand mee uitvragen lijkt ons lichaam ons in de steek te laten. Om af toe verlegen te zijn is niet zo erg, het wordt pas een probleem als het een belemmering vormt voor een leuk en . Je bloost nogal gemakkelijk.


Wanneer je op een feest of receptie binnenkomt, breekt het zweet je uit.

Op je werk aan het fotokopieerapparaat moet je je beurt afwachten en je weet niet hoe je daarbij te gedragen. In de bibliotheek durf je niet te vragen om een boek, zelfs al gaat het niet eens over verlegenheid. Nieuwe mensen leren kennen, presentaties geven of praten met een verkoper. Wij helpen je je verlegenheid te verslaan.


Verlegenheid is niet aangeboren. Er bestaat geen verlegenheids-gen. Althans niet zover de wetenschap weet. Dit betekent dat verlegenheid een gewoonte moet zijn.

Iets dat we dus ook weer . Gelukkig kun je er snel en makkelijk van af komen. Iedereen is weleens verlegen. De één wat vaker dan de ander.


Ook mensen die ontzettend veel zelfvertrouwen hebben, kunnen toch nog wel eens verlegen zijn. Ik kan begrijpen dat je het liefst helemaal nooit verlegen wilt zijn. Helaas is dat erg lastig, maar niet onmogelijk. In dit artikel zal ik je niet zozeer tips geven om van . Ben jij een verlegen persoon? Doet de gedachte aan een gesprek voeren je maag omkeren?


Dat is helemaal niet erg, iedereen is wel een beetje verlegen. Dit artikel zal je helpen de meeste (zo niet alle) verlegenheid te. Welke tips kunnen helpen om minder onzeker te zijn en verlegenheid te overwinnen?


Een definitie zou kunnen zijn : verlegenheid is de geremdheid die men ervaart om de afstand tot iemand of een bepaalde zaak te durven overbruggen. Iemand die verlegen is heeft vaak moeite . Of heeft iemand je wel eens bedeesd of schuchter genoemd? Je bent niet de enige, veel mensen zijn verlegen.

In onze extraverte maatschappij staat assertiviteit hoog aangeschreven. Introvert of verlegen zijn we liever niet. Maar verlegenheid hoort nou eenmaal bij ons mensen, de één is . Dat is toch een beetje het etiketje wat er aan je blijft kleven als je het liefst een beetje op de achtergrond blijft. Niet als je verder kijkt dan je neus lang is.


Want verlegen mensen, die zijn. Maar het kan ook zijn dat je van kinds af aan al onzeker bent. Doordat ze onzekerheid uitstralen en niks terug durven zeggen, zijn ze een makkelijke prooi. Hun angst om het niet goed te doen wordt daardoor alleen maar groter. Het is dus belangrijk al . Spring naar Wat betekent het om verlegen te zijn ? Extreme verlegenheid kan je leven volledig ontwrichten en zelfs leiden tot “ mensenschuwheid”, maar ook als je gewoon verlegen bent kan dit al behoorlijk lastig zijn.


We leven in een sociale maatschappij wat betekent dat sociale interactie tussen mensen . Desondanks, zien velen verlegenheid als een probleem dat . Britse cultuurhistoricus Joe Moran schreef het boek, Shrinking Violets, over verlegenheid. Daardoor zouden zij sneller de drang voelen om na een gesprek na te denken over hun woorden (of acties, red.). De kinderen voelen zich niet prettig in een vreemde omgeving en het duurt dan ook lang voor ze aan een nieuwe situatie zijn gewend. Voor verlegen peuters kan het . Veel van de literatuur en kunst . Mensen die last hebben van verlegenheid zijn gespannen op momenten dat ze opvallen, of in situaties waarin ze iets moeten presteren.


Flink wat jonge kinderen zijn verlegen. En dat hoeft geen probleem te zijn , wanneer het het kind niet te veel belemert en de verlegenheid na enige tijd van wennen afneemt. Soms is het kind dusdanig verlegen dat wat extra begeleiding wel goed is. Je kunt verlegen zijn als je een volle kamer binnen moet lopen of als je voor het eerst met iemand afspreekt.


Er zijn maar weinig mensen die nog nooit verlegen zijn geweest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts