donderdag 26 maart 2015

Veenlijk

Vereeuwigd in het veen: de verhalen van de Noordwest-Europese veenlijken. De Bataafsche Leeuw, Amsterdam. Mens en moeras: veenlijken in Nederland van de bronstijd tot en met de Romeinse tijd. Archeologische monografieĆ«n van . Zij zijn vaak door wurging om het leven gebracht en hun lichamen in het veenmoeras gelegd.


In de collectie van het Drents Museum is een zevental veenlijken bewaard gebleven.

Daarmee herbergt het Drents Museum . Deze stof zorgt ervoor dat de veenlijken wel gelooid lijken en hun specifieke bruine kleur krijgen. Ook de rode kleur van het haar die alle veenlijken gemeen hebben, komt door het verblijf in het veen. Veel enzymen kunnen een super sterke binding aangaan met het sphagnan en houden dan op om als enzymen te werken.


Terwijl de Egyptenaren zich in allerlei bochten wrongen om hun dierbaren aan de tand des tijds te laten ontsnappen, zijn veenlijken – die misschien nog wel beter bewaard zijn gebleven dan de meeste Egyptische mummies – een natuurproduct. Mensen hebben geen moeite gedaan om de stoffelijke . Veenlijken , bewaard gebleven in Noord-Europese veengronden, zijn lange tijd net zo ondoorzichtig voor archeologen gebleven als hun donkere, waterige graven. Er komen echter nieuwe aanwijzingen voor het eeuwenoude geheim van hun oorsprong. Er zijn alleen al meer dan 5veenlijken uit de ijzertij .

Wie Drents Museum zegt, denkt aan veenlijken. De meeste mensen die in het veen zijn gevonden, kwamen door geweld om het leven. Dat is vaak aanleiding voor de wildste speculaties over het hoe en waarom. Tijdens deze rondleiding maak je kennis met het leven in . Al dan niet goed geconserveerd menselijk lichaam dat in het veen is aangetroffen. In het gunstigste geval zijn behalve de botten ook de weke delen, de organen en de haren geconserveerd.


Dan is er sprake van echte mummies. Deze veenlijkvariant is gebonden aan hoogveen. Onder minder gunstige omstandigheden . Het Ervaar Magazine sprak in de rubriek Kijkje Bij de Buren met Reinier Hopmans over Veenlijken. Veenlijk - Een in het veen gevonden overblijfsel van een prehistorisch menselijk lichaam, ook wel veenmummie genoemd. Veenlijken in Drenthe, veen mummies, meisje van Yde, Paar van Weerdinge.


Het gaat om een meisje dat waarschijnli. Het betreft lijken van personen d. ASSEN - Internationale wetenschappers onderzoeken in Italiƫ het zogenoemde veenlijk van Zweeloo, een van de zeven veenlijken van het Drents Museum in Assen. Een verhaal in een verhaal, oftewel een raamvertelling, zo is de geschiedenis van het Meisje van Yde te omschrijven. Ze waren daar illegaal turf aan het steken. Nederlandse historie melding maakt van de vondst van een veenlijk.


En dat nog wel in de uitgestrekte venen ten noordoosten van Rhenen.

Aan de kop van de Vaart in Assen is sinds vanmiddag het meisje van Yde te zien als een gouden hologram in een grote zwarte koepel. De projectie is onthuld in het kader van de Museumweek. Ik kreeg van haar ook de toestemming om haar artikel over begrafenisrituelen en veenlijken met jullie te delen. Ze is vele decennia alleen te zien geweest als een onooglijk veenlijk in het Drents Museum in Assen.


Maar dankzij de moderne wetenschap kan een betrouwbare reconstructie van haar gelaat worden gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts