maandag 31 december 2018

Glaswol asbest

Glaswol en steenwol lijken minder onschuldig dan asbest , maar niets is minder waar. Marjolein Drent is werkzaam als longarts in het ziekenhuis Gelderse Vallei en tot tweemaal toe uitgeroepen tot beste longarts en gespecialiseerd op dit vakgebied. Zij geeft in een uitzending van de NCRV aan dat de . Gisteren een interessante reportage gezien over het gebruik van glaswol en rotswol waarbij de zeer schadelijke gevolgen werden aangetoond.


Volgens de reportage: de minerale vezels zijn niet kankerverwekkend (zoals asbest ) maar wel zeer schadelijk voor de longen bij inademing. De Gezondheidsraad pleit glaswol en steenwol vrij van de verdenking dat ze, net als asbest , kankerverwekkend zijn.

Normen voor blootstelling van werkn. Asbest is uiteraard bekend. Het is best een beladen onderwerp. Producenten van glaswol roepen vaak dat deze minerale wol helemaal onschadelijk is voor de gezondheid. Maar we horen vaak van mensen: “ Glaswol niet schadelijk?


Nou, dat zeiden ze ook over asbest …” In dit artikel proberen we zo objectief mogelijk antwoord te geven op de vraag. Glasfilamenten, glaswol , steenwol en slakkenwol behoren tot groep niet in te delen als kankerverwekkend voor mensen. De belangrijkste organische synthetische vezels zijn diegene die een industriĆ«le toepassing hebben en gebruikt kunnen worden ter vervanging van asbest , meer bepaald acrylonitrilhars , . In pluimveestallen bestaat de isolatie regelmatig uit een laag glaswol of steenwol.

Daar kunnen vezels in gekomen zijn door verwering van de asbest - platen en door de sanering. Omdat de laag niet schoongemaakt kan worden, zal hij verwijderd moeten worden voordat er vrijgegeven kan wor-. Wilt u als werkgever advies over juist gebruik van glaswol ? Of wilt u laten onderzoeken hoe veilig de omgeving voor uw werknemers is? Om enig idee te vormen van de.


Steenwol en glaswol zijn minerale kunstvezels. Deze steen- en glaswol - vezels worden samengeperst tot dekens of platen. Doordat er lucht zit tussen de vezels krijgt het materiaal daardoor een iso- lerende werking. De platen of dekens worden gebruikt in de wo-. In deze training leert u naast asbest ook glaswol , steenwol en andere keramische wollen te herkennen.


En leert u hoe u hier veilig mee kunt werken. Ach asbest kon ook geen kwaad. Uit tests blijkt dat de glaswol ook op die manier het gewenste effect levert, al is de prestatie wel minder dan zonder plastic. Dit in tegenstelling tot asbest , dat een natuurvezel is. Omdat er lucht zit tussen de vezels krijgt het materiaal daardoor een isolerende werking.


Onder minerale wol verstaan we steenwol en glaswol en deze kan men net zoals glasafval telkens opnieuw recycleren en gebruiken bij de productie van nieuwe isolatiewol. De inzameling van afval van rotswol en glaswolisolatie vanuit de bouwsector is nog beperkt, maar wordt door de OVAM en partners gestimuleerd. Veel klussers en doe en doe-het-zelfers werken met dit materiaal omdat het makkelijk te verwerken is.


Zo kunt u het bijvoorbeeld makkelijk knippen, snijden en nieten.

Glaswol wordt gemaakt van al eerder gebruikt glas is bestaat uit een minerale kunstvezel. De dramatische ervaringen met asbest , dat jaarlijks nog vele tientallen doden eist doordat werknemers deze vezels in het verleden inademden, zijn daaraan debet. De vraag diende zich aan waarom. DELFT (ANP) - Vezelstoffen als glaswol , steenwol en keramische wol zijn onder bepaalde omstandigheden even schadelijk voor de gezondheid als asbest.


Ze kunnen leiden tot ziekten als long- en buikvlieskanker. Dat stelt de biochemicus drs. Swuste van de vakgroep veiligheidskunde van de . In de kelder zit er rond de verwarmingsbuizen wit gips (met jutte). Maar onder het gips zit geen kartonlaagje en glaswol , maar eerder een soort van fijne houtsnippers als isolatie.


Het gips is onmiddellijk met deze houtsnippers gemengd. Is het nodig voor dit soort van isolatie een asbesttest te laten doen? Als ik met glaswol werk zie ik gelijk ontelbaar veel glas glittertjes in de lucht, dit irriteert langdurig de huid.


Uiteraard gebruik ik dan een.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts